OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy   Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Vastaa viestiin    ffp Foorumin päävalikko -> Tekniikka - Bensa
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
j4pe
 
Golf III Gti

LähetäLähetetty: 2.7.2004 23:39    Viestin aihe: Pyöränlaakeri meni TAAS.

Alle kuukaus sitten meni motarilla kuskinpuolen takalaakeri. Se vaihdettiin ja taas meni samasta pyörästä laakeri. Motarin jälkeen valoissa kauhee savu ja haju :) Olikohan Motonetin halpalaakeri susi vai mikä. Onks muilla menny noita?
cool blue
 
Audi A8 & A4 & G3 cabriolet

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:04    Viestin aihe:

ettet vaan kiristänyt sitä mutteria liian tiukalle? Eli ei tiukempaan kuin sormitiukkuuteen...
MikaJ
 
S2 Avant + Minejä

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:07    Viestin aihe:

Siinä pitää tuntua asennuksen jälkeen hieman väljää kun pyörä on kiinni ja heiluttelee, siis ihan pikkaisen. Tosin liika klappi ei hajoita sitä hirveän helpolla, mutta jos se on hiukakinkin liian tiukalla niin valmis on.
j4pe
 
Golf III Gti

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:13    Viestin aihe:

Sormitiukkuuteenko se mutteri tosiaan kiristetään? Jos niin sitten on kyllä ollu liian tiukassa.
rolle
ffp jäsen

2 x quattro, 2 x Golf, BMW ja Volvo

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:19    Viestin aihe:

Ehkä ei väljää mutta ihan siinä rajoilla lienee optimi.
cool blue
 
Audi A8 & A4 & G3 cabriolet

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:20    Viestin aihe:

Se on hyvä nyrkkisääntö. Korjausoppaassa tais olla kiristysohjeena, et se alla oleva prikka pitää liikkua jos sitä koittaa liikuttaa esim. ruuvimeisselillä päältäpäin (ei kampeamalla)
H. Jormalainen
 
Golf GTI 16v -90, A3 1,8 -98

LähetäLähetetty: 3.7.2004 0:55    Viestin aihe:

Mä oon kiristäny pelkällä hylsyllä sormin sen mitä saa, pyöritellyt pyörää ja sitten löysälle ja uudestaan siihen asti että tuntuu kiristys.

Muitta on toikin tuttu toi ruuvariohje.
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 3.7.2004 9:46    Viestin aihe:

Yksi asia, mitä kiristyksessä voi tarkkailla, on se, ettei laakeri jarruta pyörimistä. Pyörä ilmaan ja käsin pyörimään. Samalla kiristetään laakeria. Jos alkaa jarruttamaan, menee liian kireälle. Itse olen jättänyt aivan pienen väljyyden laakeriin ja 300tkm on kestänyt. On se hieman yli käsitiukkuuden mennyt, ihan lyhyellä varrella varovasti kääntäen.

Ja laakerihan kiristetään pyörä paikallaan. Pelkästä rummusta ravistelemalla tiukkuutta on vaikea sanoa.
Mark
 

LähetäLähetetty: 3.7.2004 13:58    Viestin aihe:

Ohjeiden mukaan kartiolaakeri kiristetään "1. kiristä mutteri kevyesti jarrurumpua samalla pyörittäen, jotta laakerit asettuvat oikein 2. Avaa nyt mutteria hitaasti vähän kerrallaan, kunnes löydät kohdan, jossa aluslevyä pystyy juuri liikuttamaan ruuvitaltan avulla sivulta sivulle. Aluslevyn tulee liikkua suhteelisen pienellä voimalla, joten älä KAMPEA sitä ruuvitaltalla"
Eli j4pe oot laittanut laakerin ihan liian tiukalle.
dealer
 

LähetäLähetetty: 3.7.2004 14:39    Viestin aihe:

Kyllä, päittäisvälystä pitäisi olla sadasosa-pari.
Se tuntuu pienenä välyksenä kun renkaasta heiluttaa.
PeterPan
 
VW Golf Mk1 Cabriolet

LähetäLähetetty: 5.7.2004 11:09    Viestin aihe:

jos oikein muistan, joku sanoi aikoinaan että jos laakeri on liian kireellä se lämpenee ajossa ! eli kun pysähtyy, niin kokeilee kädellä sitä rasvakuppia niin jos se on kuuma silloin laakeri on liian kireällä !

j4pe: vaihdoitko molemmat puolet laakerista siis rummusta kanssa ?
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 5.7.2004 15:56    Viestin aihe:

Eikös se rummun puoli laakerista ole samaa kappaletta itse rummun kanssa? Siis se laakerin ulkokehä.
HelaKammo
 
Scirocco II -83 1.6 GTi, Corrado G60 -91, Seat Exeo ST 1.8 TSI -10

LähetäLähetetty: 5.7.2004 16:10    Viestin aihe:

Kyllä se laakerin kehä lähtee lyömällä rummun läpi. Eli myös ne rummun pinnat saa vaihdettua. Saattaapi olla tässä tapauksessa pakkokin vaihtaa, jos laakeri on vedetty täysillä kiinni ja kuumentanut nuo pinnat entiseksi.
j4pe
 
Golf III Gti

LähetäLähetetty: 5.7.2004 18:17    Viestin aihe:

kiitoksia vaan, mutta eipä ollut tällä kertaa laakeri. jarrut oli jostain syystä ottanu kiinni ja ne sauhus niin pirusti. tuli ekana vaan mieleen et taas meni laakeri kun oli vauhtia aika lailla. levy on käynyt aika kuumana kun otin irti niin oli täysin musta :) tiedä sit miks oli jumittanu kun käsijarru palauttaa ihan normaalisti.
Mark
 

LähetäLähetetty: 5.7.2004 20:51    Viestin aihe:

Halusin vain selventää kun porukka puhuu täällä pelkästä laakerista että jos on kartiolaakeeri niin silloin tää löysähkö kiristys, mutta jos on kuulalaakeri niin silloin voi kiristää hampaat irvessä.
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 5.7.2004 20:59    Viestin aihe:

Jep, eli ainakin perus-VAG-kulkineissa etupäässä on yleensä tavallinen kuulalaakeri (vai onko sekin rullalaakeri), kiristysmomentti luokkaa >200Nm. Takana säädettävä kartiorullalaakeri.
PeterPan
 
VW Golf Mk1 Cabriolet

LähetäLähetetty: 6.7.2004 11:37    Viestin aihe:

eikös tässä kuitenkin ollut kysymys takalaakerista, itse en ensin ymmärtänyt että oli kysymys levyllisestä mallista :) mutta kiva että homma järjesty !
joku täälä aikoinaa mainitsikin että tunigkia surkeimmillaan on vaihtaa levyt taakse, että siitä ei seuraa kuin ongelmia.
itselläni on rummut takana ja toimii kuin junan vessa. ja rummuissa on laakerit, jotka prässätään rumpuihin kiinni ja sitten siihen tulee vielä joku rasva stefa.
kun olen tehnyt noita takajarru remppoja itelleni vaihdan aina kummatkin laakerit + rummut + palat ja asennussarja, ja vielä kummallekkin puolelle autoa.
ne osat eivät kuitenkaan ole sieltä kalleimmasta päästä. Ja salettiin pelittää sitten pitempään.
itkonen
 
VR6 passat ja K1500 Chevy

LähetäLähetetty: 6.7.2004 14:40    Viestin aihe:

Yksi harvinaisempi ongelma oli mulla takapään laakerien kanssa. Pari kertaa vaihdoin uudet, ensin tarvikelaakerit ja sitten orkkisosat ( ei kiristetty liikaa, eikä liian vähänkään ). Viikon päästä alkoi jyryytys uudestaan, pikku kiristys ja taas meni muutama päivä niin jyrinä alkoi jälleen.

Ongelman aiheutti väljäksi kulunut akselitappi, joutui vaihtamaan uuden tapin laippoineen johon pyörä ja jarrusatulan kiinnike tulevat kiinni. Loppui laakerien kuluminen ja jyrinä saman tien. Oli uuden tapin kanssa aika paljon tiukempi laittaa levy laakereineen paikoilleen. Vanha oli kulunut ihan selvästi.

Huono puoli on vaan tuon tapin hinta ( orkkisosa svh 230 euroa ) kun ei tarvikkeena ollut olemassa.
Audi 90 typ85
Vieras

LähetäLähetetty: 8.7.2004 18:37    Viestin aihe:

Olen laittanut aina laakerit vähän kireämpään kuin käsikireys koska käsikireyteen jätettyihin laakerehin on tullut aina klappia.

PeterPan: Kun puhuin tuosta että jos rasvakuppi kuumuu on laakeri liian kireällä... Sallitaanko minkäänlaista lämpenemistä? Vaihdoin yhteen autoon takalaakerit ja moottoritieajon jälkeen noiden rasvakuppien lämpötila oli n. 40 astetta. Onko liian kireellä?

Onko laakereiden vastaosien (mitkä on prässätty rumpuun) vaihtamatta jättäminen miten suuri virhe?
Tuomas
admin

A4q B5, Ibiza 6L

LähetäLähetetty: 8.7.2004 18:43    Viestin aihe:

Miksi jättää toinen puoli laakeria rumpuun? Sehän lähtee irti kun vaikka poranterää apuna käyttäen naputtelee (siellä on ne kolme lovea). Ainakin Golfissa.
zak69
 

LähetäLähetetty: 9.7.2004 9:54    Viestin aihe:

vähän offtopic: itse vaihdoin hiljattain taakse akselitapit eli takanavat laakereineen. Takanavat löytyi motonetistä alle 20€ kipale, ja nimenomaan siitä rummusta kaikki vanhat laakerikehät pois ja uudet tilalle. Pitäs kestää taas jonkin aikaa.........
Hudu
 
passat variant TDi -96

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:03    Viestin aihe:

Mä tarjosin sille liukupinnalle vähän puikkoa ja avot johan tuli helposti pois. Eli ihan pieni palko siihen liukupintaan kutistaa sitä juur sopivasti.
H. Jormalainen
 
Golf GTI 16v -90, A3 1,8 -98

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:05    Viestin aihe:

Siis lämmitit laakerin ulkokehää? Sehän laajenee?
kalsket
 
S6, typ85q, 4F

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:06    Viestin aihe:

Hitsipalko jäähdyttyään aiheuttaa kutistumisen.
H. Jormalainen
 
Golf GTI 16v -90, A3 1,8 -98

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:08    Viestin aihe:

A-haa. Empä oo kuullukaan. Pitääpä koittaa uusia asennettaessa :))
Hudu
 
passat variant TDi -96

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:23    Viestin aihe:

Juu, palkoon tulee sellanen "mittarimatoefekti" (<juuri keksitty termi), eli vedät sen piirin suunnassa, niin siitä on hyötyä. Poikkisuunnassa ei varmaan niin paljoa, en tiedä kun en oo kokeillu.
Autonkäyttäjä
Vieras

LähetäLähetetty: 9.7.2004 10:52    Viestin aihe:

Juu. sama efekti kuin hitsaamisessa, on jos pillillä (kaasuhitsauspilli) lämmittää laakerikehään pienen alueen punaiseksi, ja sitten nopeasti jäähdyttää esim: märällä rätillä laakerin takas. Tällön pitäs kehän kutistua ja melkeen putoo pois. Joissain navoissa ei oo ollenkaan (peräkärryt) noita "ulosvetoaukkoja", jolloin on pakko käyttää jotain hitsaus tms.keinoa. Joskus oon hitsannu lattaraudan laakerikehään poikittain ja lyöny sit toiseltapuolelta lattaan jolloin kehä irtoo.

Se laakerin ulkokehä on vaihdettava AINA jos vaihtaa laakerin sisäkehän rullineen. Eriasia on sitten autot missä rullalaakeri vierii suoraan vetoakselin pinnalla (jenkkiautot), mut ne onkin aivan paskoja.

Toi akselitappien kuluminen on ihan yleinen ongelma. Kartiorullalaakerin sisäkehällä on välyssovite tai välisovite akseliin, eli ne pääsevät hiukan pyörimään ajossa, varsinkin talvella kun vaseliinit on sitkeitä. Kun laakeri sitten pyörii akselin päällä, se kuluttaa akselia. Opeleissa on samaa ongelmaa, mutta kun akseli on hitsattu tukivarten, joutuu vaihtamaan koko taka-akselin jos haluaa korjata ongelman. Itse olen käyttänyt joskus laakerilukitetta, joka täyttää laakerin ja akselin väliin tulleen välyksen. Toimii hyvin mutta on hankala (hankalampi) sitten myöhemmin purkaa.
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 9.7.2004 11:59    Viestin aihe:

Tollanen -50 astetta jähdyttävä kylmäspray voisi myös olla hyvä idea.
hippi
 
vw golf 6 varijantti, mk2 osina, A6 4b

LähetäLähetetty: 3.11.2004 10:31    Viestin aihe:

pitääkö niitten laakerien ulkokehat voidella vaseliinillä? siis kummaltakin puolelta? entä tuleeko vaseliiniä laittaa sinne laakereihin vain sopivasti vai haittaako jos laitaa oikein isosti? =)
-MTL-
Vieras

LähetäLähetetty: 3.11.2004 12:15    Viestin aihe:

Laakerin liukupinnat tulee tosiaan mun mielestä helpoiten naputtamalla esim. ruuvimeisselillä tulee helposti. Mut viel ei kukaan tainnu kommentoida noit motonetin laakereita, ite ostin motonetistä ja vaihdoin mutta ei pitkään menny kun vähän liikaa klappii ja metelii alko esiintyy ja kun avasin laakerit ni se oli alkanu jo sulaa (epä muodostumii). Laakerit oli ns. sopivasti kiristetty.

Onx muilla kestänyt ?
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 3.11.2004 16:24    Viestin aihe:

Siellä on kahta laatua, itse ostin SKF:n laakerin. Yleensäkin kannattaa investoida siihen kalliimpaan vaihtoehtoon niin selviää pidemmän päälle halvemmalla. Halvalla ei saa hyvää :)

Ns. sopivasti kiristetty eli 230Nm etupäässä, takana kevyellä kädellä.

Lainaus:
pitääkö niitten laakerien ulkokehat voidella vaseliinillä? siis kummaltakin puolelta? entä tuleeko vaseliiniä laittaa sinne laakereihin vain sopivasti vai haittaako jos laitaa oikein isosti? =)

Ulkokehän liukastin kevyesti vaseliinilla, niin menee helpommin paikalleen ne kehät. Ainakin SKF:n laakerissa oli siinä määrin rasvaa etten katsonut tarpeelliseksi lisätä sitä. Mutta jos näyttää kuivalta niin ei siitä liiasta rasvasta pitäisi haittaakaan olla. Kyllä se aina jostain pursuaa pois :)

Edit: Puhutaanko tässä nyt etu- vai takapäästä? Tuo mun kommenttini koski etupäätä. Toki takapäähän pätee soveltaen samat neuvot.
wili.
 
VW Bora TDI (AGR)

LähetäLähetetty: 13.11.2005 18:03    Viestin aihe:

oliko muuten vika tikki kiristää molemmista takapyörän laakereista välys kokonaan pois? vaihdoin toisen puolen laakerit ja kiristin käsin niin kuin korjausoppaassa neuvotaan, että prikkaa saa liikuteltua meisselin avulla... mutta välys tuntui hurjan isolta ja kiristin laakerit niin ettei niissä ole pientäkään välystä. täysillä voimilla en tietenkään niitä kiristänyt...
SS
 
Saab 9-3

LähetäLähetetty: 13.11.2005 18:20    Viestin aihe:

No niin olen ne aina kiristänyt, että renkaasta käsin heiluttelemalla tuntuu pienen pieni välys. Ei kai sitä välystä tarvitse yhtään olla jos kireys on _täsmälleen_ sopiva. Mieluummin kuitenkin hieman liian löysällä kuin kireällä.

Aja testilenkki ja varmista ettei laakeri lämpene.
Rynnäkköpäärynä
 
Kraft durch Freude

LähetäLähetetty: 13.11.2005 21:53    Viestin aihe:

Veikkaisin, että parhaan tuloksen saa, kun kiristää mutterin vääntiön kanssa siten, että pyörä pyörii vähän naheesti ja sen jälkeen löysää mutterin, että prikkaa voi liikutella. Tällöin laakerin on takuulla istunut pesäänsä. Näin olen edellisten golf 2 / 3 kanssa tehnyt.

Mun mielestä tuossa rullalaakerihommassa kriittisin paikka on se akselin stefa eikä niinkään laakerin kireys. Kun vesi pääsee sisään, laakeri ruostuu ja kulahtaa.
Näytä edelliset viestit:   
Vastaa viestiin    ffp Foorumin päävalikko -> Tekniikka - Bensa Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa